Hoe bereid je je voor op je rijexamen?

Goed voorbereid je rijexamen in! 

Je rijexamen is een belangrijk moment, en een goede voorbereiding helpt je om met vertrouwen de weg op te gaan. Maar waar moet je op letten?

  • Bijzondere verrichtingen – Zorg dat je moeiteloos kunt inparkeren, achteruit rijden en keren.
  • Zo gaat het bij het CBR – Weet wat je kunt verwachten en blijf rustig tijdens je examen.
  • Dashboard en meters – Begrijp de waarschuwingslampjes en meters in je auto.
  • Onder de motorkap – Ken de basiscontroles, zoals oliepeil en koelvloeistof.

Met deze kennis ga jij vol zelfvertrouwen je examen in!

Ga direct naar:

Bijzondere verrichtingen: zo doe je het goed!

Tijdens je rijexamen moet je verschillende bijzondere verrichtingen uitvoeren. Een goede beheersing hiervan laat zien dat je de auto onder controle hebt.

  • Hellingproef – Voorkom terugrollen door gas en koppeling goed te doseren.
  • Achteruit fileparkeren – Kijk goed om je heen en stuur rustig in.
  • Achteruit in een vak parkeren – Gebruik je spiegels en stuur op tijd bij.
  • Vooruit in een vak parkeren – Kies de juiste hoek en zorg dat je recht uitkomt.
  • Omkeren door 3 keer steken – Houd rekening met het overige verkeer en stuur efficiënt.
  • Omkeren met een halve draai – Gebruik de volledige breedte van de weg.
  • Bocht achteruit – Rijd rustig en blijf goed om je heen kijken.

Met deze skills ben jij klaar voor je examen! 🚦

Hellingproef

De hellingproef is een rijtechniek waarmee je zonder achteruit te rollen op een helling kunt wegrijden. Dit is belangrijk bij bijvoorbeeld stoplichten op een heuvel. Er zijn twee manieren om dit te doen: met de handrem of met de koppeling en het gaspedaal.

Met de handrem trek je deze eerst aan, laat de koppeling op het aangrijpingspunt komen en geef dan gas terwijl je de handrem loslaat. Zonder handrem houd je de koppeling op het aangrijpingspunt en geef je gas voordat je de rem loslaat. Oefen dit goed, want een vlotte hellingproef voorkomt stress in het verkeer!

Achteruit Fileparkeren

Achteruit fileparkeren lijkt lastig, maar met de juiste aanpak is het goed te doen. Zoek eerst een geschikte parkeerplek en zorg dat je auto naast de voorste geparkeerde auto staat, met ongeveer een halve meter ruimte ertussen.

Rijd langzaam achteruit en stuur in zodra je achterwielen ter hoogte van de bumper van die auto zijn. Blijf rustig draaien en kijk goed om je heen. Zodra je auto in de juiste hoek staat, stuur je terug en rijd je voorzichtig de parkeerplek in. Blijf kalm en gebruik je spiegels. Oefening baart kunst, dus blijf het herhalen tot het soepel gaat!

Achteruit in een vak parkeren

Achteruit in een vak parkeren is handig en vaak makkelijker dan vooruit inparkeren. Rijd eerst voorbij het lege parkeervak en zet je auto op zo’n anderhalve meter afstand van de andere auto’s. Kijk goed om je heen en zet je auto in z’n achteruit.

Stuur in zodra de achterkant van je auto richting het vak wijst. Gebruik je spiegels en kijk over je schouder om de juiste lijn te houden. Stuur bij waar nodig en rijd langzaam het vak in. Als je recht staat, zet je de auto in de P of in de eerste versnelling. Oefening maakt perfect!

Vooruit in een vak parkeren

Vooruit in een vak parkeren is handig als je snel een plek wilt innemen, maar kan lastiger zijn om precies recht te staan. Rijd langzaam naar het vak en zorg dat je ruim instuurt op het juiste moment. Begin met draaien zodra je zijspiegel ongeveer bij de streep van het parkeervak is.

Gebruik je spiegels en kijk goed om je heen om te controleren of je binnen de lijnen blijft. Stuur bij als dat nodig is en rijd rustig het vak in. Sta je niet helemaal recht? Geen stress, corrigeer door een stukje achteruit te rijden en bij te sturen!

Omkeren door 3 keer steken

Omkeren door 3 keer steken is handig in smalle straten waar je niet in één keer kunt draaien. Stop eerst aan de rechterkant en kijk goed om je heen. Stuur vervolgens helemaal naar links en rijd langzaam vooruit tot je bijna de stoep raakt.

Zet de auto in z’n achteruit, stuur volledig naar rechts en rijd voorzichtig achteruit tot je weer bijna bij de stoep bent. Schakel terug naar de eerste versnelling, stuur weer naar links en rijd weg in de nieuwe rijrichting. Blijf goed om je heen kijken en neem de tijd, zodat je veilig kunt omkeren!

Omkeren halve draai

Omkeren met een halve draai, ook wel een U-bocht genoemd, is een snelle manier om van richting te veranderen. Dit kan alleen als de weg breed genoeg en veilig is. Kijk eerst goed om je heen en controleer of er geen verkeer aankomt.

Stuur vervolgens helemaal naar links terwijl je rustig vooruit rijdt. Houd je snelheid laag en blijf je omgeving in de gaten houden. Zodra je bijna haaks op de weg staat, draai je het stuur terug en rijd je de andere kant op. Let op voetgangers, fietsers en ander verkeer en gebruik je richtingaanwijzer als dat nodig is!

Bocht achteruit

Een bocht achteruit rijden komt vaak voor bij keren of parkeren. Het is belangrijk om dit rustig en gecontroleerd te doen. Kijk eerst goed om je heen en zet de auto in z’n achteruit.

Draai je bovenlichaam naar rechts en kijk over je schouder, terwijl je langzaam achteruitrijdt. Stuur rustig in zodra je de bocht ingaat en blijf je spiegels gebruiken om je positie te controleren. Pas je stuurbewegingen aan om binnen de juiste lijn te blijven. Rijd langzaam en houd controle over de auto. Blijf goed om je heen kijken om veilig en zonder obstakels de bocht te nemen!

Zo gaat het bij het CBR

Wil je weten hoe je praktijkexamen bij het CBR verloopt en hoe je je hierop voorbereidt? Een goede voorbereiding vergroot je kans op slagen!

Bij het praktijkexamen laat je zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Twijfel je nog over je rijvaardigheid? Dan is een tussentijdse toets een slimme stap. Je krijgt waardevolle tips van de examinator én kunt vrijstelling verdienen voor bijzondere verrichtingen. Heb je last van examenvrees? Dan biedt het faalangstexamen extra ondersteuning.

Met onze zeven tips van de examinator weet je precies waar je op moet letten. Zo ga je vol vertrouwen je rijexamen in!

Zeven tips van de examinator

  • Wegrijden met controle – Zorg dat je de auto goed onder controle hebt en kijk goed om je heen voordat je wegrijdt. Zo voorkom je dat je andere weggebruikers hindert.

  • Ruimte houden op smalle wegen – Geef jezelf genoeg ruimte op rechte en bochtige weggedeelten. Kijk goed achter en naast je auto en anticipeer op mogelijk gevaar.

  • Juiste snelheid aanhouden – Rijd vlot waar het kan en rustiger waar nodig. Pas je snelheid aan op de verkeerssituatie en houd de doorstroming in de gaten.

  • Kruispunten veilig nemen – Kijk goed vooruit, pas je snelheid aan en let op andere weggebruikers. Zorg dat je de verkeersregels toepast en tijdig laat zien wat je van plan bent.

  • Invoegen en uitvoegen – Kijk ruim van tevoren om je heen en kies het juiste moment om veilig in of uit te voegen. Zorg dat je met de juiste snelheid invoegt zonder anderen te hinderen.

  • Rijstrook wisselen en inhalen – Kijk altijd goed om je heen voordat je van rijstrook wisselt of inhaalt. Voorkom dat je andere weggebruikers in gevaar brengt en geef tijdig richting aan.

  • Bijzondere verrichtingen – Voer bijzondere verrichtingen, zoals achteruit inparkeren en fileparkeren, veilig en logisch uit. Houd de auto onder controle en kijk goed om je heen om rekening te houden met andere weggebruikers.

Tussentijdse toets

Wil je weten hoe je ervoor staat met rijlessen en alvast ervaren hoe het echte praktijkexamen verloopt? Dan is een tussentijdse toets bij het CBR een slimme keuze!

  • Ervaar een echt examen – De toets verloopt hetzelfde als een rijexamen: zelfstandig rijden, opdrachten uitvoeren en een situatiebevraging.
  • Vrijstelling verdienen – Voer je de bijzondere verrichtingen vlot en veilig uit? Dan hoef je ze niet meer te doen op je examen!
  • Ontdek je verbeterpunten – Krijg feedback over je rijstijl, zoals tijdig kijken, snelheid aanpassen en veilig invoegen.
  • Meer zelfvertrouwen – Na de toets weet je precies wat je kunt verwachten en ga je beter voorbereid je examen in.

Heb je je theorie behaald? Plan dan een tussentijdse toets en vergroot je kans op slagen! 🚗💨

Praktijkexamen: zo ga je goed voorbereid de weg op!

Je praktijkexamen bij het CBR is dé laatste stap naar je rijbewijs. Een goede voorbereiding helpt je ontspannen en zelfverzekerd te rijden.

  • Blijf rustig en ontspannen – De examinator helpt je op je gemak te stellen. Maak een praatje als je dat fijn vindt en wees nieuwsgierig.
  • Toon zelfstandigheid – Het examen draait om veilig en zelfstandig rijden. Luister goed naar de instructies en pas je rijgedrag aan de verkeerssituatie aan.
  • Zelfreflectie is belangrijk – Na afloop bespreek je je rit. Herken je gevaren op tijd en rijd je veilig? Dan zit je goed!
  • Geslaagd? Zo haal je je rijbewijs – Ga met je paspoort naar het gemeentehuis, vraag je rijbewijs aan en na vijf dagen mag je écht de weg op.

Wil jij ook vol vertrouwen je examen in? Bereid je goed voor en rijd veilig de toekomst tegemoet! 🎉

Faalangstexamen: rijexamen zonder stress

Vind je examens spannend en ben je bang om te blokkeren tijdens je rijexamen? Het faalangstexamen van het CBR helpt je om met meer rust en zelfvertrouwen te rijden. Dit examen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen en biedt extra ondersteuning.

  • Rustige aanpak – De examinator houdt rekening met je zenuwen en begeleidt je op een kalme manier.
  • Time-out mogelijkheid – Je mag een pauze nemen als je merkt dat de spanning te hoog oploopt.
  • Zelfde eisen, meer begeleiding – De examenonderdelen zijn hetzelfde als bij een regulier examen, maar je krijgt meer ruimte om je zenuwen onder controle te houden.

Wil je zonder stress je rijbewijs halen? Kies dan voor het faalangstexamen en rijd met meer vertrouwen je examen tegemoet!

de belangrijkste items van het

dashboard

Toerenteller

geeft aan wanneer je moet schakelen.

Acculampje

Er is een probleem met de accu (rood)

Motormanagement

Er is een probleem met het motormanagement (geel)

Temperatuur van de motor

Benzinetank

Geeft aan hoeveel brandstof er in de tank zit. Links naast de nul zit een pijltje dat aangeeft dat de tankdeksel aan de linkerkant van de auto is.

Snelheidsmeter

geeft aan hoe snel je rijdt

Remmen

De parkeerrem zit erop (als je stilstaat) er is een probleem met de remvloeistof (als je rijdt)

Een kijkje

onder de motorkap

Koelvloeistof

Zorgt ervoor dat de motor gekoeld wordt. Deksel alleen openen als de motor koud is. Aan de zijkant vind je een streep waaraan je af kunt lezen hoeveelheid koelvloeistof af kunt lezen. Koelvloeistof kan je zelf bijvullen. Let erop dat je niet boven de max. uitkomt.

Olie bijvullen

Olie kan je zelf bijvullen. Open deksel en vul de olie bij. Om dit te doen is het handig om een trechter te gebruiken.

Olie pijlstok

Oliepeil meten doe je bij een koude motor. Warme olie zet uit en het lijkt dan dat er daadwerkelijk is. Je haalt de peilstok uit en maakt hem schoon, dan doe je de peilstok weer terug en haalt hem weer uit. De olie moet tussen min. en max. zitten. Dan doe je de peilstok weer terug.

Accu

De accu moet vastzitten. Let erop dat het rode kapje (de +pool) goed vastzit. Daarmee voorkom je kortsluiting.

Ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof zorgt voor schone ruiten, voor en achter. Ruitenwisservloeistof kan je zelf bijvullen. Er is ruitenwisservloeistof voor de zomer en de winter.

Remvloeistof

Remvloeistof kan je beter niet zelf bijvullen. Redenering: Als zij het niet bij de “Action” verkopen kan je er beter van af blijven.